3°C
Ранок 2°C
День 3°C
Вечір 2°C
Ніч 3°C
26.5526.8
31.331.7
Push-повідомлення
Отримувати повідомлення з:
Пуш повідомлення заблоковоні, включіть їх і перезавантажте сторінку.
3°C
Ранок 2°C
День 3°C
Вечір 2°C
Ніч 3°C
26.5526.8
31.331.7
Безкоштовно в газету "ЛО"! Подати оголошення Безкоштовно
Став свідком? Розкажи іншим! Подати Матеріал
Push-повідомлення
Отримувати повідомлення з:
Пуш повідомлення заблоковані, включіть їх і перезавантажте сторінку.

Що на вечерю? Смачно, корисно, недорого. Реально?


Їжа. Це слово стоїть поруч із такими необхідними процесами як дихання, сон, вода, секс. А все разом воно складається у перший рядок піраміди потреб за Абрагамом Маслоу. Це найнеобхідніше для того, щоб ми жили. Якщо піти далі, про потребу безпеки, друзів, сім’ї, соціалізації або ж самореалізації в суспільстві (вищі складові), скажемо так: коли ти не їв два дні, навряд чи будеш думати про те, як написати шедевр для «душі» або оточити себе вірними друзями.

Так, для здорового розвитку організму потрібні вуглеводи, білки а також вітаміни та інші поживні речовини. Все це ми отримуємо з нашого сніданку, обіду та вечері (ну і купи інших «перекусів») протягом дня. Сьогодні нас цікавить традиційний (і необхідний) третій «ритуал» - вечеря.

Чому вечеря? Це найбільш проблемний прийом їжі з усіх. Якщо сніданок та обід у нас, зазвичай, за розкладом, то вечеря – коли вдасться, як вдасться і взагалі може бути проблемою, оскільки «після 6 їсти не рекомендують», а в більшості львів’ян о 18 якраз тільки закінчується робочий день (я вже не кажу про те, де взяти сили на приготування здорової їжі).


Отож, живучи, щодня із цією вічно актуальною проблемою, ми вирішили зібрати докупи основні поради стосовно питання – як можна вечеряти просто та (бажано) максимально корисно?

Живемо на широку ногу

Дуже добре, якщо ви можете відвідати ресторан або заклад, де у якості їжі ви точно впевнені. Де і якісно, і смачно, і ситно, хоч, скоріш за все, дорого. Проте викидати ресторани й заклади, які щиро переймаються тим, що не прийдете до них, було б помилкою. Тому запасаємось гідами, де сьогодні знижки, різні акції, щасливі години та «суперкруті пропозиції», бонуси для клієнтів і їдемо вивчати нові простори міста.

Проте на кожен день це не кожному підійде. Інколи тішити себе такими вечерями можна, але працювати лише на їжу (навіть і смачну) теж не хочеться.

Переваги: без жодних зусиль та ви отримуєте смачну вечерю. Постійні клієнти часто мають знижки. Недоліки: вартість вечері висока, програми лояльності є не всюди, у маловідомих ресторанчиках та кафе є ризик недобросовісності кухарів. До всього нові локації може бути важко знайти і добратися (біль для пішоходів та« клієнтів» маршруток).

Стріт-фуди, харчевні та «общєпіти»

Серед стереотипів студентського життя є чудовий прикметник «вічно голодний», проте зараз ця ніша людей харчується досить-таки непогано. Якщо домашня їжа із «передачки» від мами закінчилась (або її і не було), можна скористатись буфетом або їдальнею в університеті. На 30-40 гривень досі можна ситно поїсти. Що цікаво, серед аудиторії студентських їдалень часто можна зустріти більше працівників офісів із сусідніх будівель, аніж самих студентів. Проте працюють такі заклади недовго. Найчастіше зачинаються вже о 17:00.

В радянські часи заклади типу «столових» були в широкій популярності, тому працівники не сильно заморочувались, а зараз добре, коли їдальні є на роботі (приміром, на фабриках або заводах). У місті таке ви навряд чи знайдете.

Переваги: недорого, по-домашньому, повноцінна вечеря. Недоліки: зачиняються рано, знайти їдальню важко та й гігієна цих закладів частенько може бути сумнівною.

Ще одним економ-варіантом є стріт-фуд. Середній хот-дог коштує близько 20 гривень. Втомились від хот-догів? Серед іншого «джанк-фуду», можна спробувати шаурму (від 30 гривень), донер-кебаб (від 40 і вище). Проте від такої систематичної вечері ваш шлунок скаже вам «до побачення», а от гастрит з радістю привітається.

Плюс: відносно недорого, смачно і зручно (працюють такі заклади часто допізна). Мінус: шкідливо! Дуже шкідливо навіть при нечастому вживанні. А при систематичному харчуванні таким способом разом з ожирінням може привести до серйозних порушень роботи організму (див. документальний фільм «Подвійна порція»).

По-домашньому, але з мінімумом зусиль

Ах, дім, милий дім. І як дешево б не було у сусідньому «домашньому» кафе, запах щойно приготованого гарячого супу миліший, ніж всі аромати світу. Тим паче взимку. І якщо стояти ще годину-дві перед плиткою у вас не вистачає сил, можна схитрувати.

Секрет №1 - напівфабрикати. Всі знаємо анекдот про те, що зараз «навіть курити корисніше, ніж сосиски». Проте саме вони та купа інших доступних нам напівфабрикатів допомагають повноцінно харчуватись мільйонам. Що може бути простішого від куплених заморожених пельменів, овочів, млинців та іншого, яке потребує лише розморозки та мінімальних кулінарних здібностей. Або ж ці продукти можна використати як додаток до простого гарніру – і смачна вечеря і час приготування невеликий.

Так, всі знають, що напівфабрикати це щось жахливе, там мінімум користі і як корисна їжа - не годиться. Проте не все так погано. Якщо ви вважаєте, що напівготові продукти це лише пельмені, вареники та подібне, то сильно помиляєтесь. Зараз тут можна вибрати перше, друге і, навіть, десерт.

Ті ж самі заморожені овочі теж вважаються напівфабрикатами. Проте шкоди від них немає. (Ви навіть самостійно можете приготувати подібне - у «сезон» і закинути пакетики в морозильну камеру, а потім, приміром, потушкувати із гарніром).

Але є декілька моментів, які обов’язково потрібно врахувати, якщо ви все ж вирішили інколи вечеряти так. Перш за все, обирайте заморожені продукти такі, де є мінімум льоду. В іншому випадку це означає, що продукти розморожувались і заморожувались декілька раз – користь таких напівфабрикатів сумнівна, а от шкоди можна наробити собі серйозної. І, звісно, завжди зважайте на термін придатності, адже навіть продукти перевірених компаній можуть виявитись зіпсутими – за це несе відповідальність магазин.

Ну і ще одне. Якщо ви вже у цьому супермаркеті, то що вам заважає до всього замороженого прикупити якийсь готовий свіжий салатик? (можу сперечатись, що ці відділи розташовані поруч).

Переваги: просто у приготуванні, недорого, широкий вибір продуктів. Недоліки: про шкідливість харчування таким можна написати довгі лонгріди (так і бачу на собі погляд ревних захисників здорового харчування:). Тому нагадаю: ця їжа підходить для випадків, коли дійсно немає ні часу ні бажання готувати і краще, щоб таких випадків у вас було менше.

Ще один варіант і мрія багатьох сучасних жінок-господинь (навіть тих, хто не полюбляє готувати) – мультиварка. Прилад дуже цінний, доступний та зручний. Приготували продукти, закинули все в контейнер і поставили в потрібний режим. Тут вам «розумна сковорідка» з набором функцій – тушіння, варіння, випікання, та, навіть, приготування на пару. Величезний плюс в тому, що є багато моделей з різним функціоналом та, відповідно, ціною (ні, реклами мультиварок тут немає).

Страви, приготовані таким способом, не вимагають стояння біля плити кожного вечора і корисніші. Кожен, хто вже користується цією чудо-машиною, розповість вам про те, як легко готувати обіди, вечері, але скаже, що це вимагатиме часу.

Що можна робити, наприклад, годину часу поки щось готується? Прийняти ванну, подивитись серіал, поговорити по телефону, просто впасти на ліжко та не рухатись. Або ж можна встановити таймер з відтермінуванням. Ви приходите - вас чекає тепла вечеря. Звісно, це не буде «трапеза короля із страв заморських», але і заморочок мінімум.

Серед мінусів: хороша мультиварка – хороша ціна на неї, довгий час приготування. Плюси: зручно і просто у використанні, корисна та смачна їжа, широкий функціонал режимів та переваги конкретної моделі.


І що, як вечеряти?

До речі, про таймер і час. Ми не вдавались до описів місць, де реально можна використати той чи інший варіант повечеряти, але намагались узагальнити можливості львів’ян. Але тут просто напрошується висновок: хочете хорошу, смачну і поживну вечерю – її потрібно запланувати.

Потрібно спланувати ЩО ви будете готувати і закупити продукти (якщо закуплятимете на тиждень, це ще й економія коштів). Потрібно спланувати ДЕ ви будете вечеряти, переглянути ціни і подивитись, як туди дістатись.

Просто ідеальний варіант – це знайти власний спосіб поєднувати приготування домашньої їжі та споживання чогось «шкідливого», коли ліньки робити все правильно та інколи виходити у світ, щоб просто влаштувати вечір відпочинку.


І як бонус: ось вам декілька перевірених рецептів для вечері, які готуються буквально за декілька хвилин і різними способами.

Обираючи рецепти для вечері, ми не лише врахували співвідношення ціни, смакових якостей страв та швидкості приготування. Фактично, вечеря, це останнє, що ми б мали їсти вже перед сном, а наступний час прийому їжі – сніданок. Між одним і другим більше 12 годин, тому поїсти потрібно щось ситне, бажано з вмістом складних вуглеводів (вони довше засвоюються, але організм черпає з них енергію довший період часу і ми почуваємо себе ситими). Це, наприклад, різні крупи, макаронні вироби (важливо: із твердих сортів пшениці), такі овочі як квасоля, буряк, морква, гарбуз, різні зернові.

  • Риба у мікрохвильовці.

Інгредієнти: рибне філе – 350 г; сметана – 100 г; твердий сир – 30 г; борошно – 15 г; рослинна олія – 30 мл; цибуля – 100 г; сіль і перець за смаком; кріп.

Приготування. Перед тим, як запекти рибу в мікрохвильовці, ріжемо цибулю кільцями, а сир натираємо на тертці. Філе ріжемо невеликими шматками і викладаємо в посуд, попередньо змащений олією. Зверху викладаємо цибулю. Потім готуємо соус, змішуючи сметану з водою в пропорції 1:1, додаючи борошно, рослинне масло і сіль, і заливаємо цим рибу.

Ставимо все це в піч і готуємо рибу в мікрохвильовці при середній потужності 10-15 хвилин. Потім посипаємо страву сиром і знову повертаємо у мікрохвильовку на 2-3 хвилини. Перед подачею на стіл, готову страву посипаємо кропом.

Час приготування: 15-20 хвилин.

Кількість порцій: 2

Калорійність: 103, 07 ккал (білки – 6,8 г; вуглеводи – 8,4 г; жири – 4,7 г).

  • ImageГречка по-купецьки на сковорідці

Інгредієнти: гречана крупа – 100 г. Фарш – 150 гр. Цибуля – 1 головка середнього розміру. 1 морквина. Соєвий соус – 1 ч. ложка. Олія – за смаком. Чорний мелений перець, часник, сіль, спеції і лавровий лист – за смаком.

Приготування. Гречку помити, ретельно перебрати. На гарячу суху сковорідку висипати промиту крупу. Обсмажити гречку протягом 5 хвилин. Як тільки гречка підсохне, влити в сковорідку олію, перемішайте та перекладіть це все в чисту каструлю.

Почистити моркву і цибулю, дрібно порізати (моркву можна потерти на грубій терці). У сковорідку влити трохи олії. Висипати сюди підготовані овочі і обсмажувати їх до появи золотистої скоринки. Після цього до овочів додати фарш і ретельно все виміщайте. Все це обсмажувати протягом 5-7 хвилин. Можна посолити і поперчити страву, додати спеції.

Влити у сковорідку соєвий соус (соус можна замінити томатною пастою – за смаком). Коли фарш буде майже готовим, додати до нього часник (подрібнити або протиснути через прес). Після того ще трохи смажити це, а потім додатие гречку. Все це перемішати.

Закип’ятити воду і влити потрібну кількість у сковорідку. Важливо, що б рідина повністю накрила гречку із фаршем (приблизно на 1-2 см). Накрити сковорідку кришкою.

Продовжувати готувати на слабкому вогні до повного приготування. Гречка по-купецьки буде готова, коли вода повністю випарується.

Час приготування: 15-20 хвилин

Кількість порцій: 2-4

Калорійність: 97,67 ккал на 100 г (білки – 10,4 г; вуглеводи – 9,5 г; жири - 2,3 г)

  • ImageПлов з курятиною у мультиварці

Інгредієнти: куряче філе – 500-700 г; рис – 2 склянки; вода – 4 склянки; морква – 1 велика шт.; цибуля ріпчаста – 1 шт. курага – 1 жменя; сіль, перець – за смаком; приправа для плову.

Приготування: Замочіть рис і ретельно промийте його в 3-4 водах. Куряче філе нарізати невеликими кубиками, цибулю ріжете дрібно, а моркву нашаткуйте соломкою або на тертці. Додайте в чашу мультиварки олію.

Засипте рис, налийте воду. В будь-якому відповідному режимі рис потрібно готувати 45 хвилин. Опісля нехай страва ще постоїть у режимі «Підігрів» 15 хвилин.

Час приготування: 1 година

Кількість порцій: 6

Калорійність: 200 ккал на 100 грам (білки – 8,5 г; вуглеводи – 19,5; жири – 0, 600 г)

  • ImageОвочева запіканка з кабачками і сиром в духовці

Інгредієнти: кабачок - 1 шт.; картопля – 1-2 шт.; цибуля - 2 шт.; зелень - за смаком; перець солодкий - 1 шт.; майонез - 200 г; яйце - 3 шт.; сир - 300 г; помідор - 3 шт.; часник - 2 зубчики; спеції - за смаком.

Приготування: Кабачки, картоплю, цибулю чистимо від шкірки, перець – від насіння, нарізаємо шматочками. Змащуємо форму рослинним маслом і викладаємо овочі, потім солимо. Далі викладаємо порізану півкільцями цибулю, перець, помідори. Робимо соус: змішуємо майонез, яйця, 200 г тертого сиру, додаємо подрібнену зелень, додаємо часник. Соус додаємо у запіканку. Зверху посипаємо сир, який залишився і посипаємо спеціями.

Духовку нагріти до 170 градусів і ставимо запікатись.

Час приготування: 40-45 хвилин.

Кількість порцій: 2-4

Поживність: 104, 27 ккал (білки - 5,4 г; вуглеводи -4,03 г; жири – 6,78).

Смачного!


Дивіться також:

Оцінки:

0

Коментарі:

user
Loading...